Az emlőket három összetevő alkotja:
- Mirigyszövet, amely a szülés után a tejet termeli. Az emlő mélyén ‘acinusoknak’ nevezett apró zsákocskák találhatóak: Lényegében ezek termelik, raktározzák és finom vezetékeken keresztül a jóval nagyobb tejcsatornákba ürítik a tejet. A tej csatornák a bimbón található nyílásokba torkollnak, melyek átmérője 12-15-szőr szűkebb, mint a csatornáké.
- Kötőszöveti állomány, mely az emlő formáját és támaszát adja.
- Zsírszövet, amely az életkor előrehaladtával fokozatosan elfoglalja a mirigyszövet helyét és ezáltal tapintásra puhábbá, lágyabbá válik a mell állománya.
E három alkotószövet aránya adja a keblek egyéni jellegét, amely minden nőnél más:
A mellek mérete, formája, feszessége aszerint változik, hogy milyen arányban tartalmazzák a zsír-, mirigy- és kötőszöveteket.
A fogyásra sem reagálnak egyformán: akinek a mellét nagyrészt mirigy- és kötőszövet alkotja, ha lefogy, keblének mérete, állománya nem változik, akinél viszont a zsírszövet dominál, ott a keblek is arányosan kisebbek lesznek.
Végül, de nem utolsó sorban tudni kell, hogy a mellek bőségesen tartalmaznak vérereket, idegeket is.
És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?