Fájdalmas mellek – Az emlőfájdalom

1447
HOZZÁSZÓLÁS:

Sokszor a terhességhez kötődő mellfájások gyakoriak, ám általában jóindulatúak. Azonban a panaszokkal érdemes orvoshoz fordulni, már csak a maximális megnyugvás és biztonság miatt is. mellfajdalmak-01

A mell viszonylag kis emlőmirigyet tartalmazó, betokolt zsírburok. Az emlőmirigyben számos tejvezető csatorna egyetlen csatornába gyűlik össze, amely a mellbimbón vezet ki. A mell a mellizmon és a mellkas falán „úszik”, amelyekhez ténylegesen nincs hozzárögzítve.

A terhességhez és a szoptatáshoz kapcsolódó fájdalmak:

A terhesség alatt az emlőmirigy megduzzad a prolaktin (tejképző hormon) hatására, amely hormont az agyalapi mirigy (hipofízis) választja ki: a mellek feszülése fájdalmas lehet.

Szülés után a tej megindulását a szoptatás biztosítja. Ha a szoptatás nem kielégítő, néha a mell fájdalmasan eldugul, amit ekkor kézzel, vagy ami még jobb, mellszívóval ürítenek ki. Ebben az esetben fennáll a nyirokérgyulladás kockázata (piros, meleg fájdalmas mell).
Ilyenkor langyos, alkoholos borogatást alkalmaznak, és az érintett oldalon természetesen leállítják a szoptatást.

A nyirokérgyulladás egy melltályog irányába fejlődhet, amit határozottan kell kezelni: a szoptatás leállítása, néha antibiotikumos terápia vagy kimetszés.

A mellbimbó berepedései fájdalmasak a szoptatás során: ilyen esetben ajánlatos forralt vízzel gondosan megtisztítani, majd lágyan megszárítani, megszakítani vagy lerövidíteni a szoptatást, és jól kiüríteni a mellet mellszívóval.

A terhességen és a szoptatáson kívül fellépő fájdalmak:

A mellduzzadással összekapcsolt mellfájások gyakoriak épp a menstruáció előtt vagy fogamzásgátló tabletta váltása esetén. Néha egy tényleges menstruációt megelőző tünetről van szó.

A nő tapintásra fájdalmas, szabálytalan és elég kemény csomókat érezhet: Ilyenkor leggyakrabban emlőbántalomról (mastosis) van szó, a mell zsírrekeszeinek egyféle szövetgyulladásáról vagy jóindulatú tumorokról. Minden mellben észlelt „csomó” esetén indokolt azonnal felkeresni az orvost, aki alapos vizsgálatot végez, a mellek megröntgenezésével és ultrahanggal.

Ne feledjük, hogy a mell rosszindulatú daganatai a legtöbb esetben fájdalommentesek, és ezért rendszeresen kerestetni kell azokat általános orvossal vagy a nőgyógyásszal! Ezenkívül, a nőnek meg kell tanulnia önvizsgálat alkalmazását, az orvos útmutatásai szerint.

Tejfolyással összekapcsolt fájdalmas mell a terhességen kívül, orvosi vélemény kikérését indokolja. Az orvos tejképző hormonos (prolaktin) tumort keres, ami főként a hipofízist érinti.

1447
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]