Miképpen történik a mellrák diagnosztizálása?

1240
HOZZÁSZÓLÁS:

A mellrák a nők körében az egyik legrettegettebb betegség. Talán elsőre kevesen gondolnánk, hogy nagyon ritkán, de férfiaknál is kialakulhat.

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott a mellrák, mind a tudomány, mind a beteg szempontjából nézve. Számos fórum és szervezet alakult, hogy felhívja a figyelmet a betegség súlyosságára, és tanácsokkal lássa el a betegeket.

A betegség kialakulásakor nagy szerepe van az egyénnek, és az önvizsgálatnak, hiszen amennyiben valamiféle gyanús elváltozást tapasztalható, nem szabad késlekedni, rögvest javasolt a szűrővizsgálat. Az időben felismert és diagnosztizált mellrák ugyanis jól kezelhető, a statisztikák szerint az esetek 60-70%-ában gyógyítható.

A diagnózis az orvos állítja fel, az ún. hármas vizsgálattal: 

1. A fizikális vizsgálat tapintás útján történik. Egy tapasztalt orvos sok esetben már ekkor következtethet a mellrák sajnálatos kialakulására.

2. Mammográfia és/vagy emlőultrahang
A mammográfia lényegében az emlők röntgenvizsgálata, csak kisebb sugárterheléssel. A két “sugáráteresztő” lemez közé szorított emlőkről alkotott (oldalról és felülről készült kép) kép a ‘mammogram’.
A módszer az emlőrák korai felderítésének egyik hatásos, de nem csalhatatlan eszköze.  A vizsgálat némi kellemetlenséggel is járhat a betegre nézve.
Az ultrahangos vizsgálat kiegészíti a mammográfia eredményeit.

3. A mintavétel
Akkor alkalmazzák, ha a mammográfiai vizsgálat gyanús eredménnyel zárult. A daganat típusa, viselkedése, összetétele így pontosan analizálható.

+ A modern tudományban alkalmazott képalkotó vizsgálatokkal (MRI, CT – melyekről mindannyian halhattunk már) az orvosok már maximális pontossággal be tudják lőni a daganat elhelyezkedését, méretét, környezetéhez való viszonyát.

A precíz vizsgálatokat követően, amikor megtörtént a tumor jellemzőinek összegyűjtése, az orvosok döntenek a kezelés és terápia leginkább hatásosnak vélt módjáról (sugárkezelés? sebészi beavatkozás? célzott terápia? stb.).

1240
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]